Træning

Opvarmning

Ved al træning af hunden er det vigtigt, at kroppen er varmet godt op og er forberedt til den kommende aktivitet. Opvarmningen har to formål: Skadeforebyggelse og præstationsøgning. Ved opvarmning øges blodcirkulationen og musklerne varmes op. En opvarmning på omkring 5-10 minutter giver normalt øget cirkulation og temperatur.

Opvarmningen kan være i form af gåture eller let løb i snor. Længden af ​​opvarmningstiden bør tilpasses efter, hvor hårdt et arbejde hunden skal udføre efterfølgende. Hvis aktiviteten er meget fysisk krævende, er 5-10 minutter ikke nok, da hundens puls også hæves. Intensiteten øges langsomt.

Opvarmningens effekt aftager allerede efter ca. ti minutter. Tiden er dog afhængig af race, størrelse og pelstype. En stor hund med meget pels holder varmen i musklerne markant længere end en lille korthåret hund. Har hunden siddet i bilen, eller stået stille og ventet i et stykke tid på turen på vej til en konkurrence, leg eller jagt etc., kan den hurtigt være blevet kold. Det er derfor bedst, at hunden bliver varmet op hver gang den skal aktiveres på ny.

At varme hunden med et dækken i bilen eller i pauserne gør, at hunden holder på varmen længere, og at opvarmningseffekten holder længere.

Nedkøling

Målet med nedkøling er at mindske stivhed og muskelømhed samt at fremskynde restitutionen. Ved nedkøling holdes cirkulationen i gang i længere tid, og dermed udskilles mælkesyre fra musklerne hurtigere.

En træningssession eller en konkurrence kan afsluttes med 10-15 minutters let aktivitet, hvor hunden kan gå eller trave langsomt i snor. Efter en meget hård træning med hunden, kan det være nødvendigt, at den nedkøles i 20 minutter.

Det er mindst lige så vigtigt at give hunden mulighed for at slappe af mentalt. Så længe hunden tror, at mere aktivitet skal foregå, vil den fortsætte med at producere stresshormoner.
Stresshormoner forårsager, at kroppen er konstant i beredskab, selv hvis hunden ikke bevæger sig. Det er ikke sundt for kroppen og det kan være årsag til uhensigtsmæssig adfærd.

Træningsømhed

Træningsømhed er forårsaget af for høj belastning, hvilket vil sige for langvarigt arbejde i forhold til træningsgrad, vægtbelastning eller bevægelser som hunden normalvis ikke udfører. For at undgå ømhed hos hunden bør en konsekvent og gradvis stigning i muskelstyrke forekomme.

Træningsømhed kendetegnet ved ømhed i hele musklen. Ved træningsømhed opstår mikroskopiske skader i musklerne, som oftest er størst efter to dage, og normalt restituerer efter ca. 4-6 dage. Under disse dage er musklen svagere end normalt. I denne periode bør træning af samme grad som udløste ømheden undgås, ellers er der risiko for, at større fiberskader opstår i musklen.

Let fysisk aktivitet, det kan fx være gåture, er en god måde til at fremskynde fjernelsen af ​​affaldsstoffer i kroppen. Blid massage kan også medføre en øget lokal blodgennemstrømning i de muskler, der skal restituere. Herved stimuleres lymfesystemet og affaldsstoffer fjernes fra musklen, samtidig med at musklerne får ekstra varme og tilførsel af næringsstoffer gennem blodet.