Hvorfor er hunden rastløs?
Der kan være rigtig mange grunde til at vores hunde bliver rastløse.
Dels kan det være indlært d.v.s. at hunden er vant til at der sker noget hele tiden, uanset om det er ejeren eller hunden selv der sætter gang i det. Det kan være både under- og overstimulering helt generelt.
Men det kan også skyldes smerter, angst eller andre indre ting. Slutteligt kan man med fordel også kigge indad som ejer, og se hvordan man egentlig selv opfører sig.
Det indlærte
Den indlærte adfærd kan hænge sammen med at der i starten er sket en masse, folk som kommer og går, børn der leger, hurtige bevægelser når man rejser sig.
En uheldig indlæring man som ejer kan komme til at lave er at når hunden de første gange rejser sig og følger med, kan man fristes til at finde en lille godbid, når man nu alligevel står op, og hunden så fint søger kontakt. Som udgangspunkt er det jo dejligt med en hund som søger kontakt, men det er naturligvis bedst med balance i alting. Får man belønnet mange gange, når hunden blot har rejst sig, og er fulgt med i køkkenet, på toilettet eller andre steder, så er kimen lagt til en rastløshed, et vågent øje når man rejser sig, og dermed en hund som kan have det lidt mere svært ved at slappe af.
En anden indlæring vi kan komme til at lave er at når hunden kommer og puffer til en, måske piber, eller gør og vi så gør noget, det kan være at lukke hunden i haven eller det kan også bare være det at vi kigger på hunden og snakker til den – vupti, så er der givet kontakt, og hunden kan lære at det giver noget.
Det betyder ikke at vi skal ignorere vores hunde når de søger kontakt, men vi skal forsøge at ignorer uønsket adfærd og belønne ønsket adfærd.
Under- og overstimulering
Man har i mange år haft mest fokus på understimulering af hunde, men faktisk er overstimulering ligeså slem og slidsomt.
Med understimulering menes at hunden ikke får opfyldt sine behov i det daglige. Alt efter race eller blanding, er der et medfødt behov for at blive brugt. De fleste hunde skal have mulighed for at bruge næsen dagligt, om det er strukturerede søgeøvelser, spor eller blot gode gåture med dufte, kan være forskelligt fra den ene til den anden.
Med overstimulering menes at alle sanser får for mange indtryk at bearbejde. I bedste mening går vi måske til både lydighedstræning, agility og rally med vores hunde, udover vi laver en masse hjemme. Hvis ikke der er tid nok mellem sanseindtrykkene til at de kan bearbejdes, så bliver det en overstimulering, og kan dermed give en rastløshed.
Smerter
Her kan være flere ting som spiller ind, og det er værd at kigge på om hunden pludselig har ændret sin adfærd, eller det faktisk har stået på hele tiden.
Det er altid i samråd med dyrlægen at disse ting skal klarlægges. Så er der en mistanke om hunden har smerter skal man som hundeejer altid starte med at besøge sin dyrlæge. Man kan observere om hunden går anderledes, kun vil ligge på den ene side, har ændret appetit m.m. disse observationer kan dyrlægen bruge.
Handler det om angst, kan man tage fat i en adfærdsbehandler og få vurderet hunden og få lagt en plan for træning.
At kigge indad
En meget vigtig faktor i forhold til rastløshed hos sin hund, er også at tænke på hvordan man selv har det. Det er jo ikke uden grund at der er et gammelt ordsprog der hedder ”som ejer så hund”. Vi har nemlig en utrolig påvirkning på vores hunde, og de bliver ganske tit en kopi af os selv. Der er selvfølgelig forskel på hvor senstive hundene er, og hvor meget de tager ind.
Hvis man selv hører til typen som er lidt rastløs, og ikke sidder stille så længe ad gangen, så vil hunden oftest ”efterligne”. Hvis det giver anledning til irritation, kan man selvfølgelig gøre noget, ved selv at blive mere rolig. En start kan være at man bare sidder stille med sin hund og stryger den roligt over kroppen med lange bløde strøg, det giver en god ro.
Løsningsforslag.
Er man usikker på om hunden har ondt, så start med et besøg hos dyrlægen inden andre ting forsøges.
Når vi ved af hvilken årsag hunden er rastløs, kan man begynde at planlægge hvordan det skal ændres.
Er hunden blevet vant til at få opmærksomheden ved egne initiativer, skal det stoppe. Kig samtidig på om der ligger en understimulering til grund, for så skal hunden naturligvis stimuleres på andre tidspunkter, så energien bliver brugt – bare til noget mere konstruktivt.
Hvis man havner i kategorien overstimulering, skal der skæres ned på nogle af aktiviteterne. Find ud af hvad der bedst kan undværes, eller tænk på der helst skal gå dage imellem aktiviteterne således at hundens stressniveau kan nå at falde.
En anden overstimulering er også hvis der kastes meget bold, pind eller andet som hunden skal fange. Det bliver en overstimulering når det sker mere end 1-2 gange om ugen. Her kan det være nødvendigt at stoppe helt i en periode. Man kan erstatte kastelege med søgeøvelser i stedet. Ved søgeøvelser bruger hunden næsen og herved opnås en anden træthed.
I alle situationer gælder det at hunden ikke skal skældes ud da der er en grund til den er rastløs, og løsningen hænger oftest sammen med ejeren. Derfor kan hunden ikke klandres for rastløsheden – og dermed heller ingen skæld ud til den – uanset hvor irriterende det måtte være.