Arvæv

Alle, både dyr og mennesker, får skrammer og sår gennem et langt liv. Når såret er lægt, er arret der stadig – og sommetider kan arret give store problemer. Men heldigvis kan massage og kst afspænde og blødgøre området og derved hjælpe så arret/huden igen bliver blød og fleksibel.

Arvæv kan opstå efter skade eller operation – selv når operationen er vellykket. Men problemet med arvæv er ikke kun kosmetisk, for arvæv kan også medføre følelsesløshed eller irritation i huden. I værste fald kan der opstå større helbredsproblemer, fx forringet immunforsvar, smerter, gener og nedsat bevægelighed.

Hvorfor opstår arvæv?

Efter en skade kan huden heles på to måder, nemlig ved regeneration eller bindevævsheling. Hvis huden regenererer, vil den både føles og se ud som før. Men hvis der derimod sker en bindevævsheling, opstår der arvæv. Huden regenererer bedst hos unge dyr. Hud hos udvoksede dyr kan nemlig kun regenerere ved helt overfladiske skrammer i overhuden samt ved knoglebrud og mindre sår inde i munden. Derfor er det næsten umuligt for udvoksede dyr at undgå ar, selv efter mindre skader.

Arvæv kan svække immunforsvaret

Arvævet kan forringe immunforsvaret, og det skyldes en nedsat gennemstrømning af væske i vævet. I normal hud er der god gennemstrømning af væske gennem blodkar og lymfekar. Men i arvævet er gennemstrømningen ikke lige så høj. Derfor fungerer tilførsel af næringsstoffer – og bortskafning af affaldsstoffer – ikke så effektivt i arvæv som i sund hud. Det kan forringe kroppens immunforsvar.

Arvævet kan skabe smerter og forringe bevægeligheden

Ved større skader vil arvævet selvfølgelig dække store hudflader. Det kan forringe kroppens mulighed for at bevæge sig frit. For hvis smerterne og generne ved bevægelse er stærke, vil der fremkomme et andet bevægelsesmønster. På sigt kan det medføre en overbelastning og skævvridning af kroppen.

Arvæv kan også skabe store problemer efter en operation, særligt hvis sårflader ikke sys helt rigtigt sammen. Det kan medføre, at der dannes bindevæv mellem muskler og organer. Dette kan for eksempel være i forbindelse med sterilisation og kastration.

Kontakt mig gerne hvis du har spørgsmål eller hvis du gerne vil booke en tid til massage/KST af dit dyr.